1-Arkeoloji Müzesi
Amasya il merkezinde yer almaktadır. Amasya Müzesi 1980 yılında hizmete açılmıştır. Arkeolojik ve etnoğrafik eserler sergilenmektedir. Müzede; bölgede egemenlik sürmüş 12 ayrı medeniyete ait arkeolojik ve etnoğrafik eserler bulunmaktadır. Yaklaşık 24 bin esere sahip olan Amasya Müzesi ülkemizin zengin müzelerindendir. Müze içinde en dikkat çekenler; Hitit Dönemine ait bronz döküm tekniği ile yapılan fırtına tanrısı Teşup Heykeli ve bahçe içinde bulunan Selçuklu Sultan’ı I. Mesud’a ait türbenin yanında bulunan 8 adet mumyadır. Amasya Müzesi görülmesi gereken yerlerdendir.
2-Amasya Kalesi
Amasya il merkezinde Yeşilırmak Kıyısında Harşena Dağı üzerinde yer almaktadır. Amasya Kalesi içeri şehir (Hatuniye Mahallesi), Kızlar Sarayı ve Yukarı Kale olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Kalenin iç şehir bölümü Hatuniye Mahallesinde yer almaktadır. Hatuniye Mahallesinde Yeşilırmak’ın kuzeyin yükselen antik sur duvarları üzerinde Osmanlı Dönemine ait Amasya evleri, cami ve hamam bulunmaktadır. Kızlar Sarayı bölümü; iç kalenin üzerinde mağaranın altında yer almaktadır. Kızlar Sarayı Osmanlılar zamanında inşa edilmiş ve 150 yıl boyunca 1852 yılına kadar Osmanlı Şehzadeleri ve aileleri tarafından kullanılmıştır. Günümüzde harap olmuş durumdadır. Yukarı Kale bölümü ise, Harşena Dağı üzerinde dik kayalar üzerinde bulunmaktadır. MÖ. 250 yıllarında Pontus Kralı Mitritates tarafından inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kalenin 4 kapısı bulunmaktadır. Kale içinde sarnıçlar, burç, cami ve su depoları kalıntıları bulunmaktadır. Ayrıca kalenin ortasında büyük kapının hizasındaki yüksek yerde yaklaşık 150 basmak merdiven ile inilen Cilanbolu Kuyusu bulunmaktadır.
3-Boraboy Gölü
Taşova ilçe merkezine 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Borabay Gölü; 80 metre genişliğinde, 25 metre derinliğinde krater gölüdür. Bakanlar tarafından Turizm Merkezi olarak ilan edilen Borabay Gölü ilçenin en güzel yerlerindendir. Borabay Gölünün çevresinde bungalov evler, gazino, yürüyüş parkurları, kamp ve piknik alanları yer almaktadır. Burada huzurlu anlar yaşayabilir ve gölde kayık ile gezine bilirsiniz.
4-Çelebi Mehmet Medresesi
Merzifon ilçe merkezinde yer almaktadır. Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Çelebi Mehmet tarafından 1414 yılında inşa edilmiştir. Medresenin orijinal kapıları Ankara Etnoğrafya Müzesinde bulunmaktadır. Günümüzde Çelebi Mehmet Medresesi sosyal ve sanatsal faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir yer olarak kullanılmaktadır. Medresenin yanında Çelebi Sultan Mehmet Camisi yer almaktadır.
5-Amasya Saat Kulesi
Amasya ilimizin merkezinde bulunur. 865 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1938 yıllında depremde yıkılır. 1940 yıllından yenisi yapılacak düşüncesi ile tamamen yıktırılır. 2002 yıllında tekrar inşa edilir. İlimizin sembolü haline gelen kuleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
6-Yalıboyu Evleri ve Hazeranler Konağı
Yeşilırmak kıyısında sıra sıra yer alan konaklardır. Ahşap ve kerpiç dolgulu olarak yapılan bu evler Yeşilırmak’a yansıyan görüntüsü ile şehrin en güzel eserleridir. Osmanlı mimarisinin tüm özelliklerini taşıyan bu evler Amasya iline tarihi bir güzellik katmaktadır. Bu konaklar içinde en dikkat çekeni Hazeranler Konağıdır. Hazeranler Konağı; 1872 yılında Defterdar Hasan Talat Efendi tarafından kız kardeşi Hazeran Hatun adına yaptırılmıştır. Konak; 1983 yılında restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Zarif bir mimariye sahip bu konakların akşam Yeşilırmak’a yansıyan görüntüsü görülmeye değer.
7-Kumacık Hamamı
Bayezidpaşa Mahalle’sinde, Künç Köprü hizasında bulunur. 1495 yıllında Kapıağası Ayas Ağa tarafından yaptırılmıştır. Moloz taş kullanılarak inşa edilen hamam klasik bir osmanlı eseridir. Yolunuz düşerse bu hamamı mutlaka ziyaret edin.
8-Alçak Köprü
şehzadeler şehri olarak bilinen Amasya İlimizin bir köprüsünü ele alacağız. Bu köprü roma devrinde kalan tek köprü olma özeliğini taşımaktadır. Bu köprü tamamen kesilmiş taşlarla yapılmıştır. Bu köprünün amacı kale ve evleri birbirine bağlamaktı.zamanla yükselen Yeşilırmak suyu bu köprüyü su altında bırakmıştır. Köprünün sadece taşları su üstünde kalınca halk arasında alçak köprü olarak adlandırmaktadır. 1855 yılına kadar kullanılan bu köprü Ziya Paşa bu köprüyü tehlikeli olarak görüp bu köprünün üzerine ahşaptan ve 11 ayaklı bir köprü yapar. Fakat bu köprü de sel sularını kapılıp kullanılmaz hale gelmiştir. 1881 yılında Amasya Valisi Atıf Bey kullanılmayan bir kilisenin taşlarıyla üsteki köprüyü tekrar yapar. 1965 yılında beton ve demirle köprüyü güçlendirdiler.
9-Aynalı Mağara
Ziyaret beldesi yolu üzerinde şehir merkezine 3,3 km uzaklıktadır. Kaya mezarların en iyi işlenmiş ve tamamlanmış olanıdır. Yerden dört basamakla çıkılan mezar düz bir kayaya oyulmuştur. Genişliği 9,8 metre yüksekliği 13 metre’dir. Dış cepheden bakıldığı zaman usta bir taş işçiliği ile yapıldığı görülebilir. Güzelce kız mağarası olarak da bilinir. bu mağara ile ilgili birçok efsane ve hikaye bulunur. buraya yolunuz düşerse buradaki insanlardan mağaranın efsanesini dinleyebilirsiniz.
10-Şehzadeler Müzesi
Amasya il merkezinde bulunan bu müze Osmanlı Şehzadeleri ile ilgili bütün bilgileri gözler önüne sermektedir. Alt katta Amasya’da valilik yapan fakat sultan olma fırsatı bulamayan şehzadelerin balmumu heykelleri, üst katta ise Amasya’da valilik yapıp, sonra Osmanlı Devleti’nde sultan olan(Şehzade) padişahların balmumu heykelleri sergilenmektedir. Giriş ücreti 2 tl’dir. Buraya Hatuniye Mahallesine giden dolmuş veya otobüslerle ulaşılabilir.